מה יגרום לנו ליותר אושר…לחיות את הרגע או לתכנן את העתיד?
יש אצלי זוג, יוסי ויוספה, שהם שונים בתפיסות העולם שלהם. יוסי מחזיק בתפיסה הנהנתנית, האומרת “אכול ושתה היום, כי מחר נמות”, הגורסת שהחיים הטובים הם לחיות כל יום כאילו הוא יומך האחרון. יוסי תמיד מחפש להנות ולבזבז את מה שיש… יוספה לעומתו מתכננת את העתיד, קובעת לעצמה יעדים ומטרות ועובדת קשה בכדי להשיג אותם. האם יוסי באמת מחזיק בתפיסה האולטימטיבית לחיי אושר? או שאולי דווקא יוספה היא היותר מאושרת מביניהם?
במחקר שנמשך 50 שנים, הישוו בין אנשים שהציבו מטרות להמשך החיים שלהם לבין אנשים שחיים את הרגע, בלי לחשוב קדימה. ומה התגלה במחקר?
אנשים שחושבים על העתיד היו הרבה יותר מאושרים לאורך זמן. אם האדם חי את הרגע, לאורך זמן, הופך לפחות מאושר. אושר הוא חוויה של סיפוק ומשמעות אשר נוצר מחשיבה ותכנון, ולא ניתן להסתפק רק בכיף וחוויה של הרגע.
כשאדם אינו מטפח חלומות משמעותיים או מטרות בחיים הוא אדם ללא כיוון, אדם אבוד.
אנשים שיש להם חלומות ושאיפות הם אנשים מאושרים. מתברר ממחקרים שעצם החתירה למטרה, חשובה עוד יותר לרווחה של האדם מאשר השגתה של המטרה. למעשה, לעיתים אנו חווים אכזבה מרה לאחר שהשגנו משהו ששאפנו לו במשך שנים.
עצם ההתחייבות להשגת מטרות מספקת תחושת תכלית ושליטה בחיים, היא מעניקה לנו משהו לפעול לקראתו ולצפות לו. הצבת מטרה חדשה מפיחה רוח חיים ומשמעות.
תשאלו את עצמכם…מה החלומות? מה המטרות? מה השאיפות? מה היה גורם לכם לאושר? מה היה נותן לכם טעם לחיים? אם הכל היה אפשרי…מה הכי הייתם רוצים לעשות?
המטרות אשר מסבות את הכי הרבה אושר לאורך זמן הן מטרות אישיות כמו: אימונים לקראת מרתון, התמחות ביין, לימוד איטלקית ברומא, בניגוד למטרות חיצוניות שמשקפות לחץ חברתי או ציפיות מהסביבה כמו עשיית הון, האדרת האגו או חיפוש אחר עוצמה ותהילה, אלו מעוררות מוטיבציה אך מקנות פחות אושר, סיפוק ומשמעות.
ככל שהמטרות הן אותנטיות כך האדם מחובר אליהן יותר וכך, סטודנטית לרפואה שהחלום שלה הוא להציל חיים תהיה יותר מאושרת ומסופקת מסטודנטית לרפואה אשר הוריה מאד רצו שתלמד רפואה.
כדאי לבחור מטרות אשר יתאימו להרכב האישיות שלכם, אם אתם מוחצנים בחרו במטרה הכוללת מגע עם אנשים, אולי הובלה של איזשהו פרוייקט. אם אתם רגילים לתמוך בחברים אז מטרה הקשורה לעזרה ולתמיכה בזולת. אם אתם תחרותיים ונמרצים, זה יכול להיות קשור בספורט.
לאחר שהצבתם מטרה, רצוי ליצור מחוייבות כלפיה. מחקר שנעשה גילה כי הצהרת כוונות לגבי מטרה מסויימת בפומבי ומראש, מעלה את הסבירות שנממש אותה פי עשר כי אנחנו רוצים להיתפס עקביים בעיני עצמינו ובעיני אחרים
בדרך כלל חושבים על כמה מטרות, כדאי להתמקד במטרה אחת או שתיים לכל היותר. השיטה שעובדת היא לפרוט את המטרה לצעדים פרקטיים לביצוע, את הצעדים עצמם יותר קל לבצע… ולצאת לדרך…בהחלטיות ובנחישות, לא לוותר.