כיצד ניתן לנבא את הצלחת הנישואין?

כיצד ניתן לנבא גירושין?

היום נדבר על יעל ונועם. הם הגיעו אלי לקליניקה כי הם כל הזמן רבים. וכשהם רבים, הם רבים מכל הלב…

נשאלת השאלה – האם ריבוי ריבים מנבא גירושין? אולי התוכן של הריבים מנבא רעות?

מסתבר שלא תדירות הריבים מנבאים גירושין, וגם לא תוכנם. מה שכן עשוי לנבא פרידה זה יותר יחס שלילי מאשר חיובי במהלך המריבה. מה זה אומר?

 

פרופסור ג’ון גוטמן פיתח נוסחה שעל פיה תוך 15 דקות של התבוננות בוויכוח זוגי הוא יכול לנבא בדיוק של %94 האם מערכת היחסים מצויה בסכנת גירושין. הוא צילם בווידאו זוגות במהלך ריב אצלו במעבדה ומצא שאין צורך לדעת על מה הזוג מתווכח אלא שמספיק לראות אותם בשעת ויכוח ולצפות בהבעות פניהם ובשפת הגוף שלהם כדי לדעת אם נישואיהם יצליחו או יכשלו במהלך ה15 שנים הבאות.

איך כדאי לריב?

אם אתם רבים ומצליחים לשמור עדיין על יחס חיובי אחד כלפי השני, סימן שכנראה תישארו ביחד נשואים. אם אתם מצליחים לעצור מריבות לפני שמתדרדרות ולעבור הלאה, זה גם סימן טוב. אבל אם בריבים יש אלמנטים שליליים מסויימים, אז יש סכנת גירושין.

מהם ארבע ההתנהגויות אצל זוגות שלימים עומדים להתגרש?

  1. הראשונה היא מגננה וחוסר יכולת לקבל ביקורת מבן הזוג, באופן חוזר ונשנה
  2. השנייה היא מתיחת ביקורת על האישיות של בן הזוג במקום לדבר על ההתנהגות הספציפית. לדוגמא, “אתה אטום רגשית” במקום “הפריע לי שלא תמכת בי..”
  3. ההתנהגות השלישית היא התעלמות והתנתקות רגשית במהלך הוויכוח, והיא אופיינית במיוחד לגברים. לדוג’ לקום וללכת במהלך וויכוח או פשוט לא להגיב
  4. הרביעית והגרועה מכולם היא הבעת בוז: גלגול עיניים, תנועות ידיים מזלזלות

דרך נוספת לנבא נישואין ארוכי טווח או גירושין היא כששואלים זוג “איך הכרתם”,  לפי האופן שבו הם עונים לשאלה ניתן לנבא אם הנישואים שלהם יחזיקו מעמד. זוגות מאושרים גילו רוך וגעגועים לתקופת ההכרות, צחקו והחמיאו אחד לשני וזכרו את חווית ההכרות באופן חיובי. הם הירבו בפרטים ודיברו ב”אנחנו” ו”שלנו”, מילים שמדגישות את תפיסת ה”ביחד” שלהם.
זוגות לא מאושרים, שעתידים להתגרש, לא הרבו בפרטים ונזכרו דווקא ברגעים קטנים ושליליים.  ולא דיברו מתוך תפיסת זוגיות של “ביחד”.

נחזור ליעל ונועם, על מה הם צריכים לעבוד בכדי להישאר נשואים?

  1. לשמור על הכבוד אחד של השניה. מאד להקפיד לא לזלזל ולא להראות בוז, ממש להישמר מפני זה.
  2. לא לבטל את הדברים אחד של השניה וגם לא להתנתק או לברוח במהלך מריבה, אלא להישאר ולחפש דרך משותפת שתענה על הצרכים של שניכם
  3. להימנע מהכללות ומהאשמות: “אתה תמיד מאחר ונמאס לי”. אלא לדבר בגוף ראשון על מה שאני הרגשתי ובהתייחס לאירועים ספציפיים: “זה פגע בי כשאיחרת אתמול לפגישה”
  4. לדעת לעצור בזמן כשרואים שבמהלך מריבה הדברים מידרדרים למקומות הרסניים. 

ובמשך כל הזמן  – לשמור על יחס חיובי אחד כלפי השניה. יחס נעים ומכבד. לשים לב לשפת הגוף, שתהיה מתונה ומרוסנת. לשים לב לטונים, שיהיו רגועים ומתונים.